Tip os log ind

En dronning kom forbi

04. september 2018, 12.39

Silkeborg har de sidste dage været på den anden ende. Og det manglede bare, for når en nations dronning betænker en by med besøg, så er det stort.

Tusindevis af midtjyder hyldede den aldrende majestæt, der med sin tilstedeværelse kastede royal glans over folk og fæ.

Men hvad er det så hun kan, hende dronning Margrethe? Svaret vil jo være op til den enkelte og et spørgsmål om smag og behag. Personligt har jeg altid beundret dronningen. Jeg har langt fra altid været enig med hende, men hun har en myndighed og en moderlighed, der kan mærkes af hele nationen. Det hvad enten hun kommer med små hints i sin nytårstale, om at vi danskere ikke skal være for »dum-smarte«, eller når hun kreerer tøj og kunst.

Der vil altid være dem der mener, at den udgift skatteyderne har til kongehuset, kunne være brugt på noget andet og bedre. Og selvfølgelig er det store beløb, vi taler om, og lige så klart er det, at der er huller i samfundet, man kunne dække bunden på for disse kroner. Men sådan vil man altid kunne diskuterer frem og tilbage med store anliggender. På samme vis vil det være med Det Kongelig Teater, Nationalmuseet og mange andre instanser.

Jeg syntes både der er noget kulturelt trygt og noget eventyragtigt i, at vi bor i et lille H. C. Andersen-land, hvor vi får lov at tiljuble prinser og prinsesser.

Stort set alle i landet har selv haft indflydelse på deres arbejde og hverdag. Det har de kongelige ikke. Som de eneste kan de ikke slå op i den store bog »Hvad kan jeg blive?«, for deres liv er forudbestemt.

Dermed er det ej heller en selvfølge, at de kan leve op til den præmis, der på forhånd er opstillet for dem. Men Margrethe formår at samle nationen, når hun kommer rundt.

Om end tiden så småt er løbet fra monarkiet, og trods det i årevis ikke har haft den rolle i landet, som det havde for mange år siden, så bliver der stadig lyttet efter, når dronningen taler. Og hun ikke bare taler og tiltales som vi andre, nej det er med korrekte formuleringer.

Det kan syntes gammeldags, men i en tid, hvor børns indlæring et langt stykke hen af vejen kommer fra Linse Kessler eller sidste nye realityshow, så synes jeg, det er på sin plads med en, der taler det ærbødige sprog, og som forsøger at give gode værdier videre.

Og når man ser billederne fra hendes besøg, hvor tusindevis af glade danskere havde taget opstilling, så ved man hun rører noget i sit folk.


Ordet er ditMere Debat
Midtjyske Meninger

Skærmtid