Tip os log ind
Hilda og Tage Andersen kan torsdag se tilbage på 60 års ægteskab, og de glæder sig til at fejre diamantbrylluppet sammen med de indbudte gæster på lørdag.

Det var et godt liv på landet med gode naboer

Hilda og Tage Andersen, der har diamantbryllup torsdag 6. december, drev gennem mange år landbrug i Øster Bording. Nu nyder de livet i Silkeborg
06. december 2018, 11.40

DIAMANTBRYLLUP Der har altid været fart over de to mennesker, Hilda og Tage Andersen - ja, lige fra de to mødte hinanden. Inden for samme år 1958 blev de i efteråret forlovet, købte en ejendom og blev gift.

Året efter kom den første pige til, og hurtigt var der fire piger. Tage sagde ofte:

- Nu har jeg fire dejlige piger, så skal drengene nok komme af sig selv.

Her fik Tage ret, for i dag har Hilda og Tage fire døtre, fire svigersønner, 11 børnebørn og fem oldebørn.

Den første lille ejendom blev købt for penge opsparet ved hårdt arbejde som pige i huset, karl og daglejere på forskellige gårde i Midtjylland - ofte havde de flere jobs på en gang.

I 1965 købte de gården Hylkjærdal i Øster Bording, som de afhændede her i efteråret 2018, for at flytte til Alderslyst-området.

De måtte starte fra bunden og oparbejdede ved ihærdighed en fin jersey-besætning, hvor der blev ført stamtavler over dyrene, som førte til præmier ved dyreskuer. Udover at være deres levevej har Jersey-kvæg altid været Tages store passion og hobby.

I starten måtte Tage køre mælketur tidligt om morgenen for senere på dagen at passe egen bedrift. Hilda hjalp også til i stalden og i marken med at hakke roer og køre halm ind.

Hilda og Tage havde altid en plan for hver dag, og deres store have blev passet omhyggeligt, der blev syltet og produceret grøntsager til alle i familien. Der blev slået græs omkring hele ejendommen - ja, sågar vejkanten skulle være fin.


Aktive i lokalsamfundet

Forsamlingshuset i Øster Bording var også et omdrejningspunkt for livet på landet med familiefester, dilletant, gymnastik, høstfester, juletræ og senere gik deres børn til folkedans her.

Diamantbrudeparret har hele livet været meget gæstfrie og udadvendte. De har gennem tiderne blandt andet haft mange feriebørn boende hos sig, for der var trods fire døtre altid plads og hjerterum til andre.

Egen ferie blev der som regel ikke megen tid til, før besætningen blev solgt. Herefter har diamantbrudeparret så nydt adskillige udflugter og ferie med familie og venner.

De har været i bestyrelser i Øster Bording forsamlingshus, Familielandbruget, Mejeriforeningen, og Hilda er i dag en del af bestyrelsen i Pensionistforeningen.

I de yngre år gik Hilda på aftenskole og syede fine kjoler til børnene, gik til porcelænsmaling og arbejdede med læder.

Næsten alle i familien og omegn har fået syet lynlåse i bukser eller har et par hjemmestrikkede strømper eller filtede sko.


Nogen har det værre end os

Hilda er frivillig i Røde Kors' genbrugsbutik på Nygade i Silkeborg, og hun sætter en ære i, at tøjet skal være vasket og repareret - så det kan sælges til det gode formål.

De har støttet op om flere velgørenhedsprojekter igennem det meste af livet, for som de siger, »der er nogen, der har det værre end os«.

De har en stor familie, som de altid har været noget for og gennem tiden oparbejdet en større bekendtskabskreds, som de så ofte som muligt besøger eller modtager besøg af.

Hilda og Tage siger samstemmende:

- Det var et godt liv på landet med gode naboer. mtl


Ordet er ditMere Navne