Tip os log ind
 • 1/: I stalden hos Jens Benzon, der er leder af Rendebjerggaard ved Fjellerup, kan man stadig opleve mange af de røde køer, og besætningen er da også landets største af rød dansk malkerace.
  Foto: Bevaringscenteret For Gamle Danske Husdyrracer
 • 1/: Den røde danske malkerace går tilbage. Det skyldes, at de røde køer ikke producerer nok. Hvor de i gennemsnit gav 4.500 kilo mælk om året i 1965, har avlsarbejde gennem årtier ført frem til en anden højeffektiv race, og de kan hver især producere op til 12.000 kilo hvert år.
  Foto: Bevaringscenteret for Gamle Danske Husdyrracer
 • 1/: Det sortbrogede danske landracesvin er blandt de sidste af dens slags. Ved sidste optælling i 2015 var der i hele landet blot 130 voksne dyr - 96 søer og 34 orner.
  Foto: Bevaringscenteret for Gamle Danske Husdyrracer
 • 1/: På øen Agersø fandt man i starten af 90'erne en lille besætning af kvæg, der mindede meget om det gamle økvæg. De røde, rødbrogede, sorte, sortbrogede, gule og brune køer kendes især på malerier fra guldalderen. ?
  Foto: Bevaringscenteret for Gamle Danske Husdyrracer

Danmarks gamle husdyrracer står med den ene klov i graven

Danmark har sammen med mere end hundrede lande forpligtet sig til at bevare gamle husdyrracer, men indavl og økonomi truer dem på livet, selv om deres gener kan spille en vigtig rolle i fremtiden
20. januar 2019, 08.00

Der er så dejligt ude på landet - i hvert fald hvis man spørger de svin af sortbroget dansk landrace, der tøffer rundt i mudderet uden for den smukke...

Allerede abonnent? Log ind her