Tip os log ind

Cybertruslen kender ingen grænser

13. maj 2019, 13.11

DATASIKKERHED Digitale angreb er i dag en af de største sikkerhedstrusler mod den vestlige verden, og som et af EU's mest digitaliserede lande er Danmark for alvor i risikozonen. Forsvarets Efterretningstjeneste konkluderede i både 2017 og 2018, at cyberangreb er den største trussel mod landet. Dagligt kæmper virksomheder og institutioner mod angreb, og hackerne bliver bedre og bedre til at infiltrere vores systemer. Det kræver mange ressourcer at holde it-kriminelle fra døren, og det er endnu dyrere, når først skaden er sket. Så der er behov for handling, både nationalt og i EU.

Det giver ingen mening at bygge digitale mure op omkring Europa, så hvad skal vi gøre? Der er efter min mening behov for flere tiltag. Vi skal først og fremmest sikre os, at alle leverandører af infrastruktur lever op til høje standarder og sikkerhedskrav, før de får grønt lys til det lukrative EU-marked. Derfor er det positivt, at Europa-Parlamentet for nyligt vedtog en certificeringsordning for at sikre, at digitale produkter, processer og tjenester, der sælges i EU-landene, opfylder høje sikkerhedsstandarder. Men jeg mener, at vi bør gå endnu længere. EU skal hurtigst muligt fastlægge retningslinjer for udbudsdirektiver af kritisk infrastruktur, f.eks. telekommunikation, transport og energiforsyning. På den måde sikrer vi, at der ikke kun er fokus på kvalitet og pris, men også de sikkerhedsmæssige aspekter, når myndigheder og virksomheder vælger it-systemer.

Herhjemme indgik et bredt flertal i Folketinget for nylig en aftale, som giver Center for Cybersikkerhed flere beføjelser. Dansk Erhverv er bekymret for, at de nye regler vil give staten adgang til private data ved at installere systemer og software, så det er muligt at overvåge, hvad der foregår. Vi skal altid forholde os til bekymringer fra erhvervslivet - særligt når initiativer opleves som hindringer for vækst og udvikling. Men i denne sammenhæng er det den nationale sikkerhed, der står på spil. Og den må vi ikke gå på kompromis med.

Blandt Nato-landene er Danmark langt fremme på det digitale område. Vi er en rollemodel, og derfor skal vi tage vores ansvar alvorligt og gå forrest - ikke mindst hvad angår cybersikkerhed. Vi skal finde en balance, hvor vi giver danske virksomheder de bedste betingelser, samtidig med at vi beskytter borgernes datasikkerhed og står stærk mod cyberangreb og spionage. Vi skal tænke smart, og sammen i EU fastlægge fælles standarder, krav og rammer for en sikker, digital fremtid.


Ordet er ditMere Debat
Midtjyske Meninger

Grønne gågader