Tip os log ind

Brug for det gamle rådhus i Them

13. april 2019, 08.00

BEVARING Jeg har været silkeborgenser i 35 år, og jeg er meget glad for min by. Men mit hjerte banker stadig varmt for den/de kommuner, min afdøde mand og jeg er vokset op i. Min mand i Them, og jeg i Vinding, Bryrup, Vrads kommune, nærmere i Bryrup. Derfor tillader jeg mig at blande mig i debatten om det gamle kommunekontor i Them.

Jeg deltog i sidste måned i generalforsamlingen i Egnsarkivet for Bryrup og Them i Sognehuset i Them. I formanden John Østergårds årsberetning fyldte det dilemma egnsarkivet har, grundet pladsmangel i de nuværende lokaler i den tidligere stationsbygning i Bryrup, rigtig meget. Han berettede om de henvendelser, man havde gjort til Silkeborg kommune om hjælp til større lokaler, bl.a. at gøre brug af den lukkede SFO-bygning på Østervang i Bryrup. Men nej, den skulle rives ned. Og henvendelsen om at rykke ind i det tidligere kommunekontor og senere bibliotek i Them, havde også givet negativt svar. Bygningen påtænktes revet ned.

Nu er der heldigvis nogle ildsjæle, der ved underskriftindsamling, har bevist at det langtfra er, hvad befolkningen ønsker. Det er en smuk bygning med historie, og hvad ville være mere apropos end at lade mere historie rykke ind. Gennem mange årtier har frivillige ildsjæle fra de to fhv. kommuner arbejdet i tusindvis af timer for at samle og registrere egnens og dets befolknings historie, hvilket alle deres medlemmer, og udefra kommende interesserede, har nydt stor glæde af og bidraget til.

Them Museum ønsker jo også at gøre brug af pladsen i den gamle bygning på Silkeborgvej. Og er der stadig for meget plads, har jeg et forslag om, at man laver skiftende udstillinger af den malerisamling, jeg læste om for et par år siden, man har arkiveret på Silkeborg Rådhus, hentet fra nedlagte institutioner og offentlige kontorer i kommunen.

Jeg vil lige runde af med bemærkninger fra afleveringen af de mange underskrifter til borgmesteren, som sagde: jeg er jo ikke argument-resistent, og vi skal tænke os om. Her vil jeg gerne indskyde en belærende bemærkning for nylig, fra to fhv. borgmestre Jørn Würtz og Hanne Bæk Olsen i et læserbrev i anledning af en anden sag. Som de to skrev: det der kendetegner borgmesterembedet hos os er, at kommunens borgmester overordnet arbejder for os alle.

I forbindelse med underskriftafleveringen, stod der i omtalen: Tidligere har politikerne i kultur-, fritids- og idrætsudvalget afslået et ønske fra Egnsarkivet og Museet om at rykke ind i bygningen. Afslaget var begrundet med, at udvalget i så fald skulle overtage driften af ejendommen, og det ønskede udvalgets politikere ikke, da man behandlede ansøgningen for et år siden. Kære politikere - kunne der ikke med lidt god vilje findes en udvej for det!

Forkortet af redaktionen


Ordet er ditMere Debat