Tip os log ind
Hjejlen har problemer med helbredet.
Foto: Martin Ballund

Bombe under Hjejleselskabets økonomi: Hjejlen er begyndt at ruste

Verdens ældste hjuldamper har problemer med helbredet. Det kan blive en alvorlig udfordring for Hjejleselskabets økonomi
23. februar 2019, 06.00

Hjejlens tilstand kan risikere at blive en bombe under Hjejleselskabets økonomi.

Hjejleselskabet har denne vinter lappet et rust-hul i skroget over vandlinjen.

- Der er tale om et hul på størrelse med en lillefingernegel. Men det kostede os 55.000 kroner. Samtidig har en undersøgelse vist, at skroget i 158 år aldrig er blevet rustbehandlet indefra, konstaterer direktøren for Hjejleselskabet, Thomas Klostergaard.

Dermed venter der en stor udgift til at få hele Hjejlens skrog rustbehandlet. Og det bliver ikke billigt, siger Thomas Klostergaard.

- Hjejlen er en stærk dame. Men på den front ikke helt så stærk, som vi gik rundt og troede. Foreløbig har vi rustbehandlet og repareret det område, hvor hullet er opstået. Men på sigt skal vi have gjort noget ved hele skroget.

- Det bliver et stort arbejde, hvor vi blandt andet er nødt til at have hele salonen af Hjejlen pillet af. Hjejlen er jo ikke bare et skib, som man sætter en plade på udefra, konstaterer Thomas Klostergaard.

Han oplyser desuden, at Hjejlens dampmaskine er blevet gennemgået ned til mindste møtrik.

- Der var ikke noget nævneværdigt i vejen med den. Men det kostede os 150.000 kroner, fortæller Thomas Klostergaard.

Da Hjejleselskabet i aftes holdt generalforsamling på Hotel Dania oplyste formanden for Hjejleselskabet, Peter Stampe, at der i 2018 blev brugt knap 1,5 millioner kroner på at vedligeholde den gamle Hjejle-flåde.


Ordet er ditMere Silkeborg