Tip os log ind
  • 1/: Det er lykkedes at samle torvet, at »rydde op« i alle de visuelle forstyrrelser, og samtidig tilføje nye elementer, der kan danne grobund for nye aktiviteter på torvet, siger dommerne om det nye Galten Torv.
    Foto: Skanderborg Kommune
  • 1/: Søpromenaden ved Præstdam giver en fin ankomst til Galten by.
  • 1/: Sprogskole Midt i Skanderborg er indrettet i en tidligere fabrikshal og et flot eksempel på ny anvendelse af eksisterende byggeri, siger dommerne.
  • 1/: Smukt detaljeret, lyder dommerroserne til træhuset i Mesing.
  • 1/: Det nye træhus på Egernvej i Skanderborg beskrives som både klassisk og moderne.

Arkitektur-hæder til Galten

Torvet og Præstdams søpromenade deler prisen til by- og landskabsmæssige anlæg
09. december 2016, 11.21

GALTEN/SKANDERBORG To nye anlæg i Galten blev i går hædret med Skanderborg Kommunes arkitekturpris.

Det ene er det nyindrettede Galten Torv og det andet søpromenaden ved Præstdam.

De to deles om præmien i kategorien »By og landskabsmæssige anlæg«.

- Begge projekter er vellykkede resultater af Galten-borgeres store engagement og interesse for, at byen skal fremstå med bymæssige kvaliteter til glæde for både Galtens borgere og besøgende. Tilsammen har de højnet kvaliteten af byrummene i Galten, hed det i dommernes begrundelse, da priserne i aftes blev overrakt ved en sammenkomst på Fælleden i Skanderborg.

Udover de to anlæg i Galten var der priser til Sprogcenter Midt i Skanderborg, der er en meget vellykket nyindretning af en tidligere produktionshal samt til to parcelhuse - en nyopført villa helt i træ i Mesing og en nyopført villa ligedes i træ på Egernvej i Skanderborg.


- Stærkeste felt nogensinde

Det er ottende år i træk, at kommunens arkitekturpriser uddeles.

I år har der været langt flere kvalificerede kandidater end tidligere - jeg tror, det er det stærkeste felt nogensinde. Det har gjort det både spændende og svært at vælge for priskomiteen, konstaterer formanden for Miljø og Planudvalget, Claus Leick (SF), der har været dommer sammen med to arkitekter, en lokal erhvervsrepræsentant, en repræsentant for Det Grønne Råd og en medarbejder i kommunens planafdeling.

- Der er dejligt, at der er rigeligt at vælge imellem af nybygninger og renoveringer i Skanderborg Kommune. Mange gør sig umage med at bygge både smukt og funktionelt, og rigtig mange kunne have fået præmier, siger Claus Leick.

Her nogle af dommernes kommentarer til de prisbelønnede anlæg:


Diskret facon

Søpromenaden ved Præstdam har på sin stille og diskrete facon - med få velvalgte elementer - fået fremhævet de landskabelige kvaliteter, der er omkring Præstdam. Præstdam ligger ved ankomsten til Galten by og er derfor med til at præsentere byen og give en fin ankomst til byen.

Arkitekten Arne Nielsen, der har tegnet anlægget, fremhæver sammen med Erling Thøgersen fra Galten Sparekasses Fond, der finansierede en væsentlig del, at idéen til for- skønnelsen ved Præstdam kom fra afdøde, tidligere borgmester Kurt Christensen.

- Vi er meget stolte af, at Kurt Christensen tog fat i det forsømte område, og på trods af alvorlig sygdom fik samlet penge ind hos lokale sponsorer og realiseret projektet - og vi fik lov til at være med. Det glæder os at se, at området er blevet det opholdssted som tænkt, og nu bruges af alle generationer.


Samle og aktivere

Om det nye Galten Torv fremhæver dommerne, at det medvirker til at gøre byens centrum til et aktivt sted. Det er både lykkedes at samle torvet, at »rydde op« i alle de visuelle forstyrrelser, og samtidig tilføje nye elementer, der kan danne grobund for nye aktiviteter på torvet.

Kristian Skovhus Projektforum Galten-Skovby, der tog initiativ til torvefornyelsen, glæder sig over, at otte p-pladser nu er erstattet af et spændende torv.

- Her ser vi børn, unge og ældre benytte opholdsfaciliteter som mål for en cykeltur fra skolen, sommerkoncert eller blot en siddepause. Anita Munch har skabt et funktionelt kunstværk, som ikke findes magen til i hele kongeriget, siger Kristian Skovhus


Bæredygtigt

Vedrørende sprogskolen i Skanderborgs industrikvarter fremhæver dommerkomiteen projektet for at udnytte en allerede eksisterende bygning og med et minimalt materiale forbrug at få en spændende og funktionel skole ud af det. Det er cirkulær økonomi, og bæredygtigt.

Villaen Egernvej 20 i Skanderborg er nyopført og helt i træ.

Villaen er på én gang både klassisk og moderne. Klassisk fordi der bruges en traditionel form med saddeltag som på de omkringliggende villaer, og moderne fordi der arbejdes mere frit med materiale og farvevalg, fremhæver dommerne.

Enfamiliehuset på Foerlevvej 2C i Mesing er ligeledes et træhus.

Huset er arketypisk: med stejlt saddeltag og smal huskrop ligner huset, på den gode måde, et hus som et barn tegner et hus. Huset er smukt detaljeret: vindues- og dørindfatninger, tagfod og tagrender - alt er gennemtænkt ned til mindste detalje, lyder dommerroserne. sinn


Ordet er dit