Tip os log ind
 • 1/: Krydrede rødbede-chokolade-trøfler.
  Foto: Andreas Wiking
 • 1/: Valnødde-choko-pie.
  Foto: Andreas Wiking
 • 1/: Chokolade-mole.
  Foto: Andreas Wiking
 • 1/: Linsesalat med rødbede, hasselnødder og kakaonibs.
  Foto: Andreas Wiking
 • 1/: Louise Bruun og Torben Kitaj: »Sund med chokolade«.
  Foto: FADL's Forlag

Sund med chokolade

Chokolade har mange gode egenskaber, og kan kombineres med mange ting
09. september 2018, 12.00

Chokolade er blevet en darling på linje med vin, godt brød, oliven og andre fødevarer, som vi forfiner og gør til en oplevelse. Det kan være lækkert, dyrt - og noget helt specielt. Men chokolade er også en overraskende råvare, som kan nydes i uventede kombinationer med frugter, grøntsager, kød og drikkevarer. Chokolade indgår i madlavningen som en ingrediens, der kan give et ekstra pift eller helt nye smagsnuancer.

I tidens løb har mange tillagt chokolade alle mulige helbredende egenskaber som at være godt for hjertet og for kønsdriften. Chokolade har flere sundhedsfremmende egenskaber. Den har positive effekter for vores hjerte, hjerne og tarmsystem, ligesom chokolade kan have en antiinflammatorisk virkning i kroppen. Derudover stimulerer chokolade glædeshormonet endorfin i hjernen - og er dermed en rigtig lykkespreder!

Det er den rene, mørke chokolade, som indeholder stoffer, der er gavnlige for helbredet - ikke diverse blandinger, hvor kakaobønnens naturlige stoffer er minimeret. Vi vil dog også lige slå fast, at overdreven spisning af chokolade ikke kan betragtes som sundt i sig selv.

Her får du nogle opskrifter med chokolade i centrum eller som det ekstra pift, der løfter retten. Det er ikke kun klassiske desserter og kager, det handler om, men også aftenretter og salater.


Krydrede rødbede-chokolade-trøfler (cirka 10 styk)

Her er et smukt forsøg på at komme grøntsager i desserten. Rødbeden virker leverrensende og blodrensende og smager sødt og krydret. Her har jeg bagt den, hvilket fremhæver dens sødme, og blandet den med endnu flere antioxidanter fra chokolade, gode fedtstoffer fra kokos og masser af antiinflammatoriske elementer fra hampefrø. De er super som snack og mellemmåltid.

100 g rødbede

150 g mørk chokolade, mindst 70 procent, smeltet

75 g kokoscreme (den faste del af kokosmælk, når den har været i køleskabet i over to timer)

2 spsk. agavesirup

2 spsk. hampefrø

1 tsk. kanel

1/4 tsk. stødte nelliker

Skal af 1/2 økologisk appelsin

1/2 tsk. vanilje

2 spsk. afskallede hampefrø

Bag rødbeden i ovnen på 200 grader, varmluft, i cirka en time, til den er helt mør. Lad den køle af, og tag skindet af. Blend den i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser. Form dine trøfler til små kugler, rul dem i hampefrø, og sæt dem derefter på køl.

Tip: Trøflerne kan også overtrækkes med flydende mørk chokolade. Den flydende del af kokosmælken kan bruges i en smoothie - så smid den endelig ikke ud. Det samme gælder appelsinen. På den måde mindsker du madspild og sparer penge - win-win!


Valnødde-choko-pie (cirka 6 personer)

Dette er et godt alternativ til den klassiske amerikanske pecan pie - lavet med valnødder i stedet for pekannødder. Disse nødder har en lidt mere pikant smag. Valnødder siges at være brain food i yderste potens - sund fedt til hjernen.

Dej:

1 æg

75 g smør

135 g glutenfri havregryn (du kan også bruge havremel)

100 g mandler

1 nip salt

Fyld:

150 g kokossukker

100 g agavesirup

50 g smør

3 æg

200 g valnødder, grofthakket

100 g mørk chokolade, 70 procent, smeltet

1 knivspids salt

Evt. hele valnødder til pynt

Kom alle ingredienserne til dejen i en foodprocessor, og kør til en god, jævn dej. Lad den hvile koldt i ca. 30 minutter. Smelt kokossukker, sirup og smør sammen, og afkøl det lidt, inden æggene tilsættes. Tilsæt grofthakkede valnødder og til sidst chokolade og salt.

Rul tærtedejen ud, og læg den i en smurt høj tærteform (22 centimeter i diameter), og fordel fyldet. Pynt eventuelt med nogle hele nødder. Bag tærten ved 180 grader, varmluft, i 30-35 minutter.


Chokolade-mole (cirka 4 personer)

Denne mole, som er en mexi-sauce, er helt vild. Når man ser ingredienserne, kan man godt tænke, at det er da for mærkeligt, men jeg lover, at det går op i en højere enhed. Den er sød, sur, stærk, krydret, bitter og bare helt igennem vidunderlig. Vi spiser den til kylling, fisk eller til en grøntsagsret. Den passer også genialt til grillmad. Kom eventuelt resterne på et patentglas og i køleskabet, så holder den sig fint i flere uger.

1 vaniljestang

4 løg, skåret i stykker

1,5 kg tomat, skåret i stykker

1 bundt frisk koriander

7 chilier, skåret i små stykker

1 spsk. sort peber

8 fed hvidløg, hakkede

200 g rosiner

4 spsk. kokossukker

Saft af 1 lime

Saft af 1 citron

150 hakkede mandler

50 g mørk chokolade, 70 procent

Skrab vaniljen ud af vaniljestangen. Kom vaniljestang og -korn i gryden sammen med alle de andre ingredienser undtagen chokoladen, og lad det simre i to timer. Det dufter skønt og bliver helt blødt.

Chokoladen kommes i. Rør den rundt, så den smelter. Det giver den vildeste intense smag og duft.


Linsesalat med rødbede, hasselnødder og kakaonibs (cirka 4 personer)

Linser er gode vegetabilske proteiner, og denne fyldige salat er nærmest et lille selvstændigt måltid, der indeholder alt, hvad du skal bruge.

3 rødbeder

250 g puy-linser

1 håndfuld persille

1 håndfuld basilikum

2 forårsløg

1 håndfuld hasselnødder

1 håndfuld kakaonibs

Dressing:

4 cm ingefær

5 spsk. olivenolie

Saft af 1 citron

Lidt havsalt

Bag rødbederne hele i 40 minutter, til de er bløde. Tag skindet af, og køl dem af. Kog linserne som anvist på posen. Hak persille, basilikum og forårsløg. Skær rødbeden ud, og bland stykkerne med de resterende ingredienser. Riv ingefær på den fine side af rivejernet, og bland med olie, citron og salt. Kom dressingen over salaten, og lad den gerne trække i 20 minutter.

Tekst, opskrifter og fotos er fra »Sund med chokolade« af Louise Bruun og Torben Kitaj.

FADL's Forlag.


Ordet er ditMere Livsstil