Tip os log ind
Foto: Martin Ballund

Tak for kaffe

23. august 2018, 12.47

Snart kan brugerne af biblioteket i Ry også få eller vel rettere købe kaffe, når de besøger stedet.

En tilsyneladende stålsat politiker har set det som en sag, hun med mediemæssig opbakning skulle arbejde for.

Ude- og indefra (for klummeskriveren bruger også stedet) set er der to-tre ting, der undrer i den sag:

. At det er et politisk spørgsmål at servicere brugerne. Hvis kaffedrikning er så afgørende for en succesrig kulturoplevelse, var biblioteket i Ry vel landets eneste uden kaffemuligheder.

. At det skulle tage om ikke hele, så halve år at få et tilsyneladende bredt baseret politisk ønske gennemført, at politikere og embedsmænd skulle bruge møde- og arbejdstid på sagen. At ledelsen på biblioteksområdet ikke blot tager telefonen eller går ned ad trappen til en medarbejder i den tekniske afdeling, der kan formidle kontakten til en kaffegrossistvirksomhed eller VVS-mand, der kan klare det åbenbart store problem.

. Og at den slags ting, når det nu skal ske, ikke klares med et par telefonopringninger. At kommunens ledende embedsmand på biblioteksområdet skulle bruge sin tid på en slags. Først tilsyneladende ved at trække sagen godt og vel så langt, som den kunne holde, og bagefter på at få en banal kaffeordning etableret.

Man må i hvert fald gå ud fra, politikere og biblioteksledelsen er tilfredse med udbuddet lokalt af bøger, aviser og tidsskrifter. For det debatterer man slet ikke.

Men nu bliver det næste spørgsmål udenfor dagsordenen vel, hvor stort et udvalg af kaffespecialiteter, det er en kommunal opgave at sikre biblioteksbrugerne. Skal der både være latte og au lait?

De kommunale budgetter skal være vedtaget om halvanden måned. I hele Midtjylland samles ledende embedsmænd og politikerne og debatterer de gentagne udfordringer på budgetterne for børn- og unge og for ældre.

Der er noget nærmest rituelt over forløbet. Aftalen mellem kommunerne og regeringen, hvor kommunerne altid får for lidt. Hen over budgetfasen finder borgmestrenes økonomifolk lidt overraskende ekstraindtægter på selskabsskat eller skat på pensioner. Og det ikke alt for robuste budget falder på plads.

I Silkeborg forstærkes problemet af en aftale fra en sen nattetime i 2017 om borgmesterkasketten og skoleudgifterne.

Når man ser det udefra, er der to områder, der burde kunne budgetteres og drives meget bedre end det sker.

Der bruges ganske enkelt for få tunge ressourcer på arbejdet med befolkningsprognoserne i kommunerne. Det burde ikke være et tilbagevendende problem, som det meget ofte er, at børnetallet i bestemte årgange er meget større end forudset. Og politisk er der frygt for konsekvenserne af at kræve budgetterne overholdt både på børne- men især på ældreområ- det.

Penge på budgettet bliver som oftest brugt. Og yderligere midler er nu en gang lettere at skaffe både i budgetlægningen og hen over perioden til at dække et underskud på ældreområdet end til at hæve standarden på vej- eller biblioteksområdet.


Ordet er ditMere Debat
Midtjyske Meninger

Skærmtid