Tip os log ind
  • 1/: Dagens fitness-time var henlagt til Silkeborg Efterskole, men foregår lige så ofte i skovene omkring Silkeborg, i fitness-center og det offentlige byrum. Her er det Lærke Kræmer (t.v.) og Rikke Christiansen, der styrker hofte- og mavemuskler.
  • 1/: Eleverne på Silkeborg Efterskoles fitness-linje kæmper ikke mod hinanden, men mod deres egne grænser, lyder det fra pigerne. - Vi er på alle niveauer. Og der er plads til alle, siger Rikke Christiansen.
  • 1/: - Vi får et sundt sind og lærer noget om os selv, siger Nikoline Munk (tv).

- Man skal ikke undervurdere os

Fitness-pigerne på Silkeborg Efterskole får et sundt sind og lærer meget om sig selv
23. september 2015, 11.04

- Jeg har tidligere gået til både fodbold og håndbold, men ville gerne prøve noget andet og mere forskelligt. Og så ville jeg gerne komme i bedre form og lære nogle ting, som jeg kan bruge senere. Det synes jeg allerede jeg har.

Ordene kommer fra Lærke Kræmer, som er en af godt 100 elever på Silkeborg Efterskole og blandt dem, der har valgt skolens fitness-linje.

Efterskolen har sundhed og sport som kodeord, og skolens linjer, der foruden fitness tæller fodbold, håndbold, idræt, kajak og golf tiltrækker både unge, der har dyrket sport på højt plan, og unge, der har dyrket sport på »motionsplan«.

Fælles for dem alle er dog lysten til at bruge sig selv og indgå i et fællesskab med andre unge i og omkring sundhed og sport.


Vild med trappetræning

En torsdag morgen, hvor solen knap har fået øjne, og støvregnen netop har meldt sin ankomst, er der fuld gang på et areal ved Silkeborg Efterskole, hvor eleverne efter løb nu er i færd med forskellige øvelser, der opbygger såvel styrke som smidighed.

Det sker under kyndig vejledning af lærerne Iben Nielsen og Rasmus Poulsen, der til ledsagelse af høj musik sætter dagsorden og tempo.

Specielt sidstnævnte lærer har allerede sat sit spor hos nogle af pigerne.

- Vi har meget trappetræning. Rasmus er ret vild med trappetræning. Det er tit noget med; så skal vi lige have nogle trapper, fortæller Anna van Beusekom, der er en af fire piger, som har trukket sig fra morgentræningen for at fortælle om efterskolelivet og fitness-linjen, hvor lærer Rasmus Poulsens hang til trapper lige får et par ord mere med på vejen.

- Rasmus løber gerne to kilometer ekstra for at finde nogle trapper, siger Rikke Christiansen til de andre pigers glade latter.


Kost, sundhed og styrke

- Men det er jo ikke kun fitness. Det er også velvære. Man lærer noget om sin krop og noget om sin styrke, tilføjer hun

- Vi får et sundt sind og lærer noget om os selv, siger Nikoline Munk, der kommer med en baggrund som taekwondo-udøver på højt plan.

Hun peger på, at hun som elev på Silkeborg Efterskole får nogle træningsmuligheder, der hjælper med at styrke hendes muskler.

- Vi lærer meget om kost og sundhed. På fitness-linjen træner vi i skoven. Vi træner ved Almindsø, kommer i fitness-center og bruger mange af de ting, vi kommer forbi i skoven og i byen, siger hun.

Derudover er der også yoga på skoleskemaet og holdet er netop begyndt at vinterbade.


Presser egne grænser

De fire piger er enige om, at valget af fitness-linjen var det helt rigtige for dem.

Og er man ikke sportudøver på højt plan, men drømmer om et efterskoleophold på en idræts- og eller sportsefterskole, så er fitness også et godt valg.

- Vi er på alle niveauer. Og der er plads til alle. Og det gode er, at vi presser os selv. Ikke hinanden. Vi presser vores egne grænser, siger Rikke Christiansen.

For Nikoline Munk var det en overraskelse, at den megen fitness og træning ikke som udgangspunkt er møntet på at få store muskler. I stedet handler fitness-træningen ifølge pigerne meget om at blive personlig stærk, mere end at blive »pumpet«

Men man skal ikke lade sig snyde af spinkle pigers ydre.

- Det kan godt ske, at vi ser små ud, men man skal ikke undervurdere os, griner Anna van Beusekom.


Megafedt på efterskole

Det gode humør fortsætter da talen falder på efterskolelivet i almindelighed.

Ord som »megafedt«, »hyggeligt« og »familie« går igen. Pigerne glæder sig også over, at Silkeborg Efterskole med sine godt 100 elever har en størrelse, så alle hurtigt får mulighed for at lære hinanden at kende.

Men efterskolelivet kan - specielt i begyndelsen af skoleåret - være hårdt, lyder det fra pigerne.

- I starten synes jeg, at tidsplanen var ret stram. Der var ikke så meget tid til overs. Det skete hele tiden noget, siger Anna van Beusekom.

- Ja, siger Rikke Christiansen. - Man er »på« hele tiden, og det er svært lige at slappe af og være sig selv. Men det skal man jo heller ikke. Man skal ud og være social.


God hjælp fra lærerne

De andre piger nikker.

Det sociale fylder meget på en efterskole, og når skoledagen er færdig, er der mange sociale aktiviteter. Og ro og tid til sig selv - det er noget man finder, når man lægger sig til at sove.

- Men selv om man gerne vil være social, så kan det være svært at nå, hvis man eksempelvis ikke er så hurtig til sine lektier. Men der synes jeg, at lærerne er gode til hjælpe med at skabe struktur, så man klarer det hele. Omvendt så er de også gode til at fortælle, at det er i orden, hvis man en gang i mellem har behov for at sige fra i forhold til det sociale, siger Nikoline Munk, inden de fire piger igen kaster sig over fitness-øvelserne sammen med de andre piger på fitness-linjen.


Silkeborg Efterskole

Bygger på Grundtvigs tanker. Skole, som »med almen oplysning, levende undervisning, livsglæde og forpligtende fællesskab forbereder eleven bedst muligt til livsduelighed i et foranderligt, demokratisk samfund«.

9. og 10. klasser og folkeskolens afgangsprøve.

Tilbyder linjefagene »Fodbold«, »Håndbold«, Fitness- og velvære«, »Idræt«, »Kajak« og »Golf«.

Eleven hjælpes til at udvikle selvværd, ansvarlighed, tolerance og faglige kundskaber. Gennem oplevelser lærer eleverne at værdsætte fællesskab, kammeratskab og begejstring.

I løbet af et skoleår er der mulighed for at tage med efterskolen til Berlin (efterårsferien) samt skiferie i Østrig (vinterferien) I foråret er der som en del af efterskoleopholdet fælles lejrskole til Tjekkiet.

Ordet er dit