Tip os log ind
Simon Asger(tv) og Mikkel Lau(th) håber, at der kan blive lavet et permanent Street Plaza for alle i Silkeborg - også gerne med en strandpromenade i forlængelse af parken.

Unge silkeborgensere vil have mere liv og fællesskab i byen

05. august 2013, 15.03

SILKEBORG: Street Plaza - en park og måske en strandpromenade for enden - et sted, hvor der er plads til alle, og hvor fordomme bliver nedbrudt.

Sådan lyder nogle af visioner fra Simon Asger og Mikkel Lau, som har arbejdet med projektet Street Plaza, og nu bruger det dagligt.

Simon Asger og Mikkel Lau, er to ud af 13 unge - The Crew - som du i øjeblikket kan se portrætter af på pladsen i AND LABs blå container.

Ud over portrætterne kan du også se citater, som viser hvilke tanker de har gjort sig om byudviklingsprojektet.

Vi mødtes med Simon Asger og Mikkel Lau ved Langsø på Street Plaza, for at høre lidt mere om deres tanker og visioner for et levende byrum i Silkeborg.

Simon Asger vil gerne se en Street Plaza, som bliver et sted, hvor alle kan hygge sig - både hvis man vil lave noget aktivt som at skate, men også hvis man hellere vil sidde stille, spise is og kigge ud over søen.

- Jeg synes, at vi mangler et sted her i Silkeborg, hvor alle aldersgrupper kan mødes bare for at slappe af eller for at være med til koncerter eller andre arrangementer. Vi vil jo rigtig gerne have lavet et rigtigt Street Plaza. Det vil sige en park, som er designet til at være god at skate i, men som ligner og fungerer som en almindelig park, siger Simon Asger.

- Vi vil jo gerne have, at der er plads til alle, og at parken kan bruges på flere måder. Vi vil jo også gerne være med til, at der bliver skabt en forståelse for hinanden. Vi vil gerne vise, at det at skate er en sund fritidsinteresse, og vi vil gerne vise andre, hvad vi kan med vores sport. Med en god Street Plaza vil vi også kunne afholde konkurrencer, og det vil helt sikkert få en masse mennesker til Silkeborg, smiler Simon Asger.

Ikke kun skatere
Simon understreger, at det er vigtigt, at det ikke bliver et sted, hvor det kun er skatere der kommer. Han mener, at projektet Street Plaza Langsø har været en succes i forhold til at få testet ideen om at skabe et byrum, hvor der er plads til alle.

- Pladsen har været brugt af ældre, som har fået en kop kaffe, og børnefamilier som har spist is, imens de har kigget, på dem der skater og de andre unge, som bruger pladsen - og det har fungeret rigtigt godt. Jeg tror helt sikkert, at der er kommet en større forståelse for hinanden blandt dem, der har været hernede. Jeg har da i hvert fald fået gjort op med nogle af mine egne fordomme, griner Simon Asger.

Hvis kommunen beslutter, at de vil skabe et Street Plaza i Silkeborg, så skal der findes et sted, hvor parken kan opføres.

- Det her sted, vi har lånt her ved Langsø, vil være perfekt til at lave en rigtig Street Plaza. Det ligger centralt i forhold til byen, der er super hyggeligt med søen, og det er et sted, der tilaler folk i alle aldre. Så kunne man jo så lave en strandpromenade i forlængelse af parken, og gøre det muligt for folk at hoppe i og bade. På den måde vil det jo blive endnu mere tiltalende for folk i alle aldre at komme - og så får vi endnu mere liv hernede, smiler Simon Asger.

Mikkel Lau kunne godt tænke sig, at der kom en permanent Street Plaza fyldt med liv. Der skulle bandt andet være mulighed for at spille bordtennis eller basket ball - her er nettet dog ikke kommet op endnu...

Mikkel Lau håber, at man kan få lavet, at der kan komme et permanent Street Plaza, men han mener også, at det så skal laves ordentligt.

-Det vigtigste for at få et Street Plaza til at blive godt, og få det til at fungere på sigt, er at man tager de unge -og nogle professionelle der har laver rigtige Street Plazas, med på råd. Man sætter jo heller ikke en tennisspiller til at lave en golfbane, griner Mikkel Lau.

Ligesom Simon Asger, så synes han, at det midlertidige sted, som lige nu bliver brugt, vil blive valgt til et rigtig Street Plaza, hvis kommunen siger ja. Under alle omstændigheder håber han, at det kan blive placeret ned til søen, så der kan laves en strandpromenade i sammenhæng med.

- Vi kunne få lavet et sted, hvor der kom masser af liv og mennesker i alle aldre kunne være og bruge stedet. Det kunne udformes, så der blev mulighed for at lave arrangementer, sport, koncerter og måske en mini festival for unge, så området det blev kulturens epicenter i Silkeborg. Så får vi en masse liv hernede, og så spreder det sig som ringe i vandet til resten af byen, siger Mikkel Lau ivrigt.

For Mikkel Lau er det vigtigt, at de unge skatere får mulighed for at kunne komme et sted som Street Plaza, hvor de kan dele skater-kulturen med andre mennesker i stedet for at isolere sig i en skatehal.

- Vi er jo ikke farlige mennesker. Vi har en fritidsinteresse, som er sporten skating, men det betyder ikke, at vi vil kæmpe for at få et Street Plaza som så kun er for skatere - tværtimod - vi vil gerne have lov til at komme ud og vise, hvad vi kan og være en del af bylivet her i Silkeborg, smiler Mikkel.

Både Simon Asger og Mikkel Lau mener, at et godt Street Plaza også kan have gavnlig effekt på de unge mennesker, som ellers ender med at gå målløst rundt i byen, fordi de keder sig.

-I dag er det jo sådan, at man bare tager hjem til hinanden efter skole, og så går man måske lidt målløst rundt med sine kammerater. Og det er altså bare ikke sundt for unge mennesker at gå rundt og kede sig på den måde. Så hvis vi fik et Street Plaza, så ville de unge have et sted at komme ned og være sammen med andre mennesker og være aktive.

Du kan se eksempler på, hvordan et Street Plaza ser ud på www.concretedisciples.com/


Ordet er dit