Tip os log ind

Zoolog: Det ligner en ulv i Nordjylland

16. oktober 2012, 17.49

Ulven er måske kommet tilbage til Danmark efter 200 år i eksil.

Zoolog ved Zoologisk Museum i København Mogens Trolle har set på en række billeder taget i Nationalpark Thy. Ifølge otte ornitologer, der har observeret i området, viser billederne en ulv, og Mogens Trolle hælder til at give dem ret.

- Det, som får mig til lige at åbne øjnene, er, at man kan se på et af billederne, at den holder halen nedad. Det er et af kendetegnene ved ulve, siger han.

Dog taler det imod, at de nærmeste bestande af ulve lever nede ved grænsen mellem Tyskland og Polen.

- Det vil sige, at den skal være vandret mange, mange hundrede kilometer, for at komme herop, siger Mogens Trolle.

Man han afviser ikke, at det er en mulighed.

- Ulve lever i flokke med en lederhan og en lederhun. Når de unge ulve når en vis alder, forlader de deres forældres territorium og vandrer rundt alene. Og de kan godt bevæge sig mange hundrede kilometer, siger han.

Hvis det virkelig er en ulv, understreger han, at der ikke er nogen grund til at blive bange. Der findes både ulve i Norge, Sverige og Finland, og det er meget sjældent, at de angriber mennesker.

- Det, der gør, at mange ikke bryder sig om ulve, er, at de kan tage husdyr såsom får, svin og hunde. Men man bør slet ikke være bange for at møde den. Man skal selvfølgelig ikke gå tæt på og provokere den. Men den gør ikke noget, den stikker bare af, siger han.

Han håber, det mulige ulve-besøg kan sætte gang i en debat om, hvorvidt man bør genindføre vilde ulve i Danmark.

- Mange synes, de skal passe på tigeren nede i Indien og lade være med at skyde løven i Afrika, og det er meget nemt for os at mene, når vi sidder her i Danmark.

Når der så pludselig dukker et stort rovdyr op her, som det kan være tilfældet, så er det noget, der virkelig sætter gang i følelserne og sætter gang i debatten, siger han.

Den sidste vildtlevende ulv, der er set i Danmark, blev skudt i 1813.

/ritzau/


Ordet er dit