Tip os log ind
»Franks IPA« blev tirsdag præsenteret på Café Evald, der er sælger en pæn del af de 40.000 liter øl, som Grauballe Bryghus brygger årligt. Medejer af Café Evald Jacob Niebuhr, der her skænker øl for William Frank, konstaterede for øvrigt under premieresmagningen, at »Franks IPA«, er den bedste IPA han har smagt.
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Grauballe Bryghus klar med ny øl-trilogi

28. marts 2012, 07.49

GRAUBALLE: Hvis man kun måtte bruge ét ord til at beskrive 67-årige William Franks liv, må det ord være ØL.

Manden bag Grauballe Bryghus kan i år prale af, at det er 40 år siden, at han blev uddannet og fik titlen brygmester på Tuborg.

Det fejrer den lokale ølelsker med en ny øl-trilogi.

Den første af de tre nye øl, som hedder »Franks IPA«, kommer på gaden i denne uge.

Der er tale om en såkaldt Indian Pale Ale, der er en undergæret øl. LÆS MERE OM INDIAN PALE ALE HER!

- Den er lavet, som jeg gerne vil have en øl. Den har 70 bitterenheder (en pilsnerøl har normelt 15-20, red), men den føles ikke bitter på grund af, at vi samtidig har brugt nogle humler, der gør den blød, og så har den en god malttyngde, forklarer William Frank, der satser på, at den næste øl i trilogien er klar hen på sommeren.

Den kommer til at hedde »Natravnen«, og er ifølge etikketten: »en venlig og kraftfuld ledsager til alle nattens gerninger.«

Den sidste øl bliver en trappist-inspireret øl. Den har ikke fået noget navn endnu.

Men der er sandsynligvsi noget at glæde sig til, for Graulund Bryghus har vundet publikumsprisen ved Ølentusiasternes Festival i både 2004 og 2006. Sidste år vandt man så årets ølpris.

Men de kan ikke kun lave godt øl i Grauballe. De kan også lave penge. Bryggeriet giver nemlig overskud.


William Frank er 67 år.
Han er er uddannet ingeniør samt brygmester på Tuborg (1972).
1972-76: Brygmester hos Ceres i Horsens.
1976-80: Teknisk direktør Sandwalls Bryggeri i Borås i Sverige.
1980-87: Inspektør hos Arbejdstilsynet i Nordjylland (med fødevareindustrien som område).
1987-2002: Konsulent inden for miljø og produktion for private virksomheder og Teknologisk Institut.
2002-????: Brygmester og ejer af Grauballe Bryghus. Ved siden af af lave øl, arbejder William Frank lige knap halvtids som konsulent for den internationale rådgivnings- og forskningsorganisation DHI. Her rådgiver han hovedsageligt andre bryggerier.


Ordet er dit