Tip os log ind
Den hule eg

Gammel kæmpe har givet op

13. maj 2011, 09.13

Så ser det ud til, at det skete: Efter en flere årtier lang dødskamp har Silkeborgs nok mest berømte træ, den hule eg på Århusbakken, givet op.

Alle andre ege har nu fået grønne blade, men på det gamle, hule træ er der ikke et eneste.

En bekymret læser henvendte sig tidligere på ugen til Avisen.

Han kunne fortælle, at sidste år var der endnu en enkelt gren med nogle blade. Men nu ser det ud til, at det er helt slut.

Så hvis ikke der med stærk forsinkelse kommer et lille, nyt skud, må træet erklæres for dødt.

Hvor gammel egen på Århusbakken egentlig er, er der vist ingen, der tør give et bud på, men det er helt sikkert nogle hundrede år.

Egen er det danske træ, der kan blive ældst. Danmarks ældste træ er Kongeegen i Jægerspris Nordskov. Den skønnes at være et sted mellem 1500 og 2000 år gammel. Den er også stærkt forfalden, næsten kun en hul skal, men der er enkelte yngre grene med blade.

Der knytter sig flere forskellige historier til den gamle eg i Silkeborg.

En af dem er, at træet inspirerede H.C. Andersen til eventyret »Fyrtøjet« under et af hans besøg i Silkeborg. En god historie, men det er en skrøne, for H.C. Andersen havde skrevet »Fyrtøjet«, længe inden han første gang besøgte Silkeborg.

En anden historie er, at kong Svend gemte sig i det hule træ under sin flugt efter slaget på Grathe Hede i 1157.

Den historie har naturvejleder dog Jan Kjærgaard tidligere afvist her i Midtjyllands Avis.

Han afviser ikke, at egen kunne have stået der allerede i 1157. Men det havde så været som et sundt yngre træ - og ikke en gammel hul skal.


Ordet er dit