Tip os

Vi stjæler børnenes ungdom

08. oktober 2016, 09.17

DEBAT »Det bliver uoverskueligt at gå i skole, hvis man ikke har tid til individuelle fritidsaktiviteter ved siden af.«

Sådan lød det fra 8. klasseelev Vibe Toftum i 2012, efter hun fik at vide, hun skulle til at gå i heldagsskole i henhold til skolereformen. Et kontroversielt emne dengang hvor både lærere, skoler og foreninger råbte vagt i gevær.

Siden har Idrættens Analyseinstitut konkluderet at 27 % af foreningerne har oplevet en medlemstilbagegang. 29 % af udskolingseleverne har fravalgt fritidsaktiviteter som følge af bl.a. lange skoledage.

Jeg bruger selv en stor del af min fritid på at være i det frivillige foreningsliv, som fodboldtræner. Her oplever jeg flere afbud pga. en presset hverdag fra de unge spillere, hvor de lange skoledage medfører, at lektierne skal ordnes om aftenen, fremfor om eftermiddagen.

Det er et stort problem for alle foreninger, men størst for børnene selv. Fritidsaktiviteter er med til at danne børnene, med til at give dem nye venner og ikke mindst styrke deres selvværd. Her kan de få lov at lege med noget, som de brænder for, efter de måske har siddet en hel dag i et klasselokale og nogle måske har haft følelsen af at de aldrig bliver til noget.

I deres fritidsaktiviteter skal de finde den selvtillid og den motivation, der gør at de dagen efter kommer med et smil i skole. Fremfor de kommer i skole efter at have puklet med lektier fra de fik fri dagen før, til de skulle i seng og så kører rumlen igen dagen efter.

I folkeskolerne er lærerene specialister i at lære børn de ting, de skal. I de frivillige foreninger er man specialister i det de gør.

Kropslig udvikling, udvide deres horisonter og skabe platforme for nye venskaber. Men ikke mindst skabe mulighederne for at børnene lykkedes med deres sport, musik, spejder eller hvad de nu har lyst til at bruge deres fritid på.

Det er ikke fair overfor lærerne at de også skal sørge for give denne del til børnene, når de i forvejen er presset på tiden.

For noget tid siden skrev Camilla Borregaard (LA) et oplæg »Slip folkeskolerne fri«, som bl.a. opfordrede Favrskov Kommune til at lade det være op til skolelederne at bestemme, om der skal være kortere dage i skolerne i Favrskov.

Det støtter jeg klart op om, for foreningernes skyld. Men allermest for børnenes skyld.

Vi må ikke stjæle børnenes ungdom fra dem.


Ordet er dit