Tip os
  • 1/: Planteavler Niels Brink (tv) har lige købt et nyt køretøj hos Erik Bastrup, der er sælger hos Bredsgaard. Det er en Hardi Alpha 5100 selvkørende sprøjte med 30 meter luftassisteret twin-bom.
    Foto: Morten Hallstrøm
  • 1/:

Selvkørende sprøjte giver øget effektivitet i markarbejdet

Større landbrug stiller krav om øget effektivitet. Landmand Niels Brink fra Vinderslev har lige investeret i en selvkørende Hardi Alpha-sprøjte med 30 meter luftassisteret Twin-bom
20. september 2017, 10.07

LANDBRUG En gang skulle mejetærskeren bugseres rundt på marken af en traktor. Den tid er for længst forbi.

Stadig flere redskaber og maskiner i landbruget bliver selvkørende, og tendensen gælder også de store marksprøjter.

Planteavler Niels Brink i Vinderslev har lige købt en Hardi Alpha 5100 selvkørende sprøjte med 30 meter luftassisteret twin-bom hos Bredsgaard i Kjellerup.

En større investering, men ikke større, end at det ofte bedre kan betale sig at købe sådan én frem for både at investere i både en sprøjte og traktor. Der spares også tid, da den selvkørende er lidt hurtigere. Den klarer flere hektar per time.


Øget efterspørgsel

Forhandleren mærker øget efterspørgsel efter sprøjter med stor liter-kapacitet og brede bomme, så landmanden kan sprøjte et større areal på kortere tid.

Større landbrug kræver større maskiner og redskaber.

Niels Brink har et stort landbrug med planteavl. Basen er Haurbakvej, hvor han bor sammen med sin hustru Jette. Deres 24-årige søn Martin er landmandsuddannet.

- Martin har interesse for landbruget, men han er ikke tvunget til at overtage stedet her, fortæller Niels Brink.

Niels Brink har heller aldrig selv været tvunget til at overtage efter sin far, landmand og landbrugskonsulent Verner Brink, der i øvrigt nu fylder 90 år og stadig bor på adressen i eget hus.


Autodidakt

Niels Brink er autodidakt. Han er ikke landmandsuddannet. Han tog grundskoleforløbet og var ude på forskellige landbrug, inden han blev ansat hos en kreatur- og hestehandler og senere på et betonværk.

- Jeg har lært gode ting begge steder. Jeg har lært om produktion, administration, og i det hele taget hvordan man agerer i industrien, siger han.

Han har været med i over 35 år. Han ejer i dag 200 hektar jord, primært raps, vinterbyg, vårbyg og hvede. Men der dyrkes meget mere. Nemlig mere end 760 hektar.


Lejer jord

Driften er bygget op om leje af jord, forpagtning, pasning og delpasning samt lønarbejde. Der er to ansatte plus en ekstra elev om sommeren og løshjælpere. Niels Brink er selv ude i marken og på maskinerne. Det har han det bedst med. En del af administrationen er udliciteret.

Virksomheden er ikke blevet så stor på en gang. Det er sket over tid, hvor det ene lag er kommet oven på det andet. Det er en stille og rolig udvikling og konsolidering.

- Vi følger strukturudviklingen i landbruget. Vi er nødt til at følge den udvikling, siger han.

Firmaet har spredt arbejdsområderne. På den måde spreder man risikoen, og det giver nye muligheder for blandt andet at prioritere anderledes og sadle om på sigt.

- Jeg tror da på, at vi stadig er her om fem år, men det kan være sammensætningen af arbejdsområder ser anderledes ud, siger han.

Snart skal han ud og så vintersæd. Det skulle have været i gang, men regnen har forsinket det en smule. Høsten er heldigvis kommet i hus.

- Det har været en god og besværlig høst på grund af vind og vejr, fortæller han.


Flittig kunde

Niels Brink er flittig kunde hos Bredsgaards sælger gennem 32 år, Erik Bastrup. De har kendt hinanden gennem alle årene. Det er også Erik Bastrup, der har solgt ham den selvkørende Hardi-sprøjte.

- Jeg handler lokalt, alt det jeg kan. Vi bliver nødt til at støtte lokalt, og det gør vi også, siger Niels Brink.

Han glæder sig over den gode service hos Bredsgaard, der i 2011 fik ny ejer, nemlig Bent Hansen, der både er værkfører og opfinder.

Bredsgaard, der har 27 ansatte, har 70 mejetærskere til eftersyn om året, og hovedprodukterne er af mærkerne Claas, Kuhn, Amazone og Hardi. Desuden producerer Bredsgaard produktet »Tree Tech«, der er netpakke-løsninger til juletræsbranchen. Der leveres til en række europæiske lande.


Ordet er dit