Tip os
Foto: Martin Ballund


Psykiater: Hovedtraume kan udløse svær depression

Psykiatrisk overlæge kalder tragedien i Ulstrup for et udvidet selvmord
12. januar 2017, 10.02

ulstrup Drabssagen fra Ulstrup er et udvidet selvmord. Det siger psykiatrisk ekspert Henrik Day Poulsen, som i årevis har mentalundersøgt kriminelle på retsmedicinsk institut i København.

Et udvidet selvmord indebærer, at gerningsmanden slår flere ihjel end bare sig selv.

Henrik Day Poulsen understreger, at han ikke kan sige noget om den konkrete sag, og at han derfor udtaler sig generelt.

- Gerningsmanden har ofte udviklet en svær psykisk sygdom op til hændelsen. En alvorlig depression kan i sjældne tilfælde give vrangforestillinger om skyld i en sådan grad, at man ikke kan leve med det. Man vurderer, at familien heller ikke kan leve med det, og beslutter derfor at tage dem med sig i døden, siger Henrik Day Poulsen til Midtjyllands Avis.

- Et hovedtraume kan udløse en svær depression. Hvis den ikke er blevet opdaget og tilstrækkeligt behandlet, kan den have være udløsende faktor for familiedrabet i Ulstrup, fortsætter den psykiastriske ekspert.

Det faktum, at den 45-årige familiefar var sygemeldt efter at have slået hovedet i et banalt cykeluheld i november, kan ifølge Henrik Day altså have haft stor betydning.

- Det at få et hovedtraume kan i sig selv gøre, at man ændrer adfærd. Nogle bliver meget irritable, når de har slået hovedet. Det kan være, at hovedtraumet har gjort, at hans irritationstærskel har ændret sig markant. Et banalt skænderi i familien over en eller anden ting kan også have udløst tragedien, siger Henrik Day Poulsen.

Bekymringer om økonomi og familiens fremtid, kombineret med de afmagten over senfølgerne efter cykeluheldet kan også have medvirket til den 45-åriges drastiske beslutning om at dræbe sine fire børn, sin kone og sig selv.

Andre scenarier, der generelt kan ligge bag, når fædre udsletter egne familier, kan ifølge Henrik Day være jalousi, påvirkning af alkohol og stoffer, eller mentale afvigelser såsom narcissisme og psykopatiske karaktertræk.

Her følger en oversigt over nogle af de sidste par års sager, hvor forældre angiveligt er involveret i deres børns død.

* 30. oktober 2016: En 27-årig syrisk kvinde og hendes to døtre bliver fundet døde i en fryser i en lejlighed i Aabenraa. Kvindens mand, der også er far til børnene, er efterlyst internationalt og mistænkt for at have kvalt sin kone og børn.

* 15. juni 2016: En niårig pige dør efter at være blevet hårdt såret i sit hjem i Bindslev i Vendsyssel. Omstændighederne er fortsat ikke klarlagt, men pigens 27-årige mor er anholdt og sigtet for drab.

* 11. juni 2016: En halvandet år gammel dreng findes død i sin fars lejlighed i Albertslund af sin mor. Drengens far, som moren er skilt fra, er mistænkt for at have dræbt drengen. Faderen blev samme dag fundet død efter at være blevet ramt af et tog.

* 24. februar 2016: En 69-årig mand og en 25-årig kvinde blev fundet livløse på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte, hvor manden ifølge Nordsjællands Politi tog livet af sin datter og efterfølgende sig selv.

* 1. januar 2016: En 38-årig kvinde sprang ud fra 6. sal i en bygning på Rigshospitalet med sin fire måneder gamle søn i favnen. De omkom begge.

* 10. december 2015: En fireårig dreng findes død i en lejlighed i Aarhus. Moren indrømmer at have kvalt sønnen med en pude og forklarer sin ugerning med, at hun ikke længere kunne overskue, »hvordan han skulle få et godt liv«.

* 15. oktober 2015: En 36-årig kvinde springer med sin knap toårige datter i favnen ud fra en lejlighed på tredje sal i Høje-Taastrup. Hverken mor eller datter overlever springet.

/ritzau/


FaktaOrdet er dit