Tip os
Vi lufter for lidt ud. Ikke mindst i den kolde årstid, hvor det er ekstra vigtigt at få luftet ud, men hvor mange tøver af frygt for høje varmeregninger. Med nogle få gode råd kan det dog sagtens lade sig gøre at få frisk luft ind uden, at varmeregningen ryger i vejret.

Luft mere ud - også når det er koldt

Vi lufter for lidt ud i boligen. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for energiselskabet NRGi. Og det skader indeklimaet
24. marts 2016, 18.13

Udluftning De fleste af os ved godt, at det er vigtigt at lufte ud i boligen.

Alligevel gør vi det for lidt. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for energiselskabet NRGi. Eksperternes anbefaling lyder på udluftning tre gange om dagen, men ifølge undersøgelsen følger kun 8 procent dette råd.

Således lufter næsten halvdelen af de adspurgte kun ud en enkelt gang dagligt, og hele 19 procent lufter slet ikke ud på daglig basis.

Den manglende udluftning skader indeklimaet og dermed sundheden for dem, der opholder sig i boligen. Indenfor ophober sig nemlig ikke kun partikler fra interiøret og radon, men også store mængder fugt fra daglige aktiviteter såsom bad, vask og madlavning. For eksempel afgiver en familie på to voksne og to børn mindst 10 liter vanddamp i døgnet.

- Fugt skaber gode betingelser for støvmider og skimmel, og den relative luftfugtighed i en bolig bør ikke være højere end 60 procent, og helst lavere. Om vinteren, hvor udeluften indeholder mindre vanddamp, skal den relative fugtighed indendørs højst ligge på 40-45 procent. Men netop dér opholder vi os mere indenfor, hvorfor fugtbelastningen også er højere end om sommeren. Samtidigt er bygningens indvendige overflader koldere i vintermånederne, og det øger risikoen for kondens, siger Charlotte Gøttler, der er forebyggelseschef i Tryg.


Fem minutter koncereret

Selvom det er ekstra vigtigt at få luftet ud i den kolde årstid, tøver mange med udluftningen af frygt for høje varmeregninger.

Men med nogle simple gode råd kan det sagtens lade sig gøre at få frisk luft ind uden, at det bliver en dyr fornøjelse.

- Der er ingen grund til at lade vinduerne stå åbne i flere timer, når det er koldt udenfor. Luft i stedet ud koncentreret i fem minutter tre gange dagligt. Det er nok til at få skiftet den fugtige luft indendørs ud med ny luft udefra, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i NRGi.

- Hvis du holder dig til det, slipper du for, at radiatoren kommer på overarbejde og at varmeregningen stikker af. Men sørg for, at der er gennemtræk, så luften kan cirkulere. Husk også at slukke for termostaterne, inden du åbner døre og vinduer, tilføjer han.

Udover regelmæssig udluftning er der en række ting, som man selv kan gøre for at holde den relative luftfugtighed i boligen nede og dermed mindske risikoen for fugtskader.


Ordet er dit