Tip os
Lars Kristensen fra Frederiks har malkekøer, der sammenlagt producerer meget mælk. Der produceres ikke mindre end 26.000 liter om dagen.

Landmand viser sine 800 malkekøer frem i Frederiks

Lars Kristensen fra Frederiks slår dørene op til Åbent Landbrug. Hans gård er en af de gårde i Danmark, der producerer mest mælk. Det bliver til godt 26.000 liter om dagen
13. september 2017, 10.34

FREDERIKS Det er søndag den 17. september, at 39 landmænd fra Arla slår dørene op og inviterer indenfor til Åbent Landbrug sammen med en række andre landbrug.

Her er der rig mulighed for at blive klogere på landbruget og dyrene og ikke mindst møde en vaskeægte landmand. En af landmændene er Lars Kristensen, der driver Elmegården i Frederiks sammen med Trine og deres seks børn.

Sidste år besøgte 86.000 børn og voksne Åbent Landbrug og Lars Kristensen glæder sig til det landsdækkende arrangement. Det er nemlig en god mulighed for at give sin passion for køer videre til deltagerne.

- Vi vil vise deltagerne, hvad landbruget er for en størrelse. De skal gerne have en aha-oplevelse med sig hjem, blandt andet i forhold til, hvor godt dyrene har det. Dyrevelfærd er et højt prioriteringsområde på min gård ud fra den overbevisning, at en glad ko også giver mælk af høj kvalitet. Jeg håber, at det vil gøre indtryk på deltagerne, siger Lars Kristensen, der ser frem til at byde folk velkommen til Elmegården.


I toppen i Danmark

Elmegården er en st or bedrift på næsten 800 malkekøer af racen sortbroget dansk malkerace (SDM). De giver dagligt godt 26.000 kilo mælk om dagen. Det sætter Elmegården i den absolutte top i Danmark, hvad angår produktion af mælk og Lars Kristensen skyder på, at de ligger i top 25.

Men selvom der produceres mælk i så store mængder, har Lars Kristensen fravalgt at bruge malkerobotter, som ellers er meget udbredt. Det gjorde han i 2015, hvor han gik tilbage til at bruge mere traditionelle malkemaskiner. Det gjorde det både mere enkelt at køre bedriften og gav mulighed for at ansætte flere medarbejdere.

- Vi valgte at satse på de mere traditionelle malkemaskiner i stedet for malkerobotter for at få luft i budgettet at ansætte flere medarbejdere. Malkerobotter kan jo være det helt rigtige valg for nogle landmænd, men i mit tilfælde giver det mulighed for at have en lidt mere simpel tilgang til livet som landmand, som jeg nyder, fortæller Lars Kristensen.

Når Lars Kristensen inviterer til Åbent Landbrug, kan deltagerne blandt andet opleve at komme helt tæt på dyrene og klappe kalve. Der er et opholdsområde med smagsprøver fra Arla, der er en majslabyrint, halmlegeplads og der er mulighed for at tage kørekort til pedaltraktor og lege i en stor sandkasse.


Ordet er dit