Tip os
Det er torsdag 19. januar, at Jan Kildelund holder foredrag om at være udsendt til katastrofer verden over.
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Jan fortæller om at hjælpe ved verdens katastrofer

Kulturens Venner har foredrag med den lokale Jan Kildelund, som det nationale danske beredskab har sendt ud til katastrofeområder rundt om i verden
10. januar 2017, 10.39

ENGESVANG Når noget går helt galt et sted i verden, så man nødt til at trække på gode kræfter fra hele kloden, bliver der ofte sendt bud efter Jan Kildelund fra Engesvang. Han er ansat ved Beredskabsstyrelsen i Danmark, og han er ekspert i at få kommunikationssystemer op at stå ved store katastrofer. Det vil han fortælle bysbørnene noget om, når Kulturens Venner torsdag 19. januar har foredragsaften i kulturhuset Den Gamle Biograf.

- Jeg vil primært fortælle ud fra min 10. tur til udlandet som udsendt af Beredskabsstyrelsen. Det var til Nepal, som 25. april 2015 blev ramt af et voldsomt jordskælv på 7,8 richter. Vi havde fået en anmodning fra FN om at støtte FN's katastrofeeksperter. Vi skulle blandt andet sørge for indkvartering, forplejning, it og telekommunikation, forklarer Jan Kildelund.

Han fortæller, at han den pågældende lørdag morgen hørte nyhederne i radioen, og det varede heller ikke længe inden, der blev ringet med besked om, at han så hurtigt som muligt skulle melde sig på beredskabscentret og være klar til udsendelse.

Grejet blev pakket og lastet på fly. Og så kom det værste i enhver katastrofesituation: Der bliver propper i indflyvningen af hjælp, hvilket for Jan og hans folk fra Danmark betød ventetid i en lufthavn i Turkmenistan.

Men Jan Kildelund, hans folk og hans udstyr kom ind i Nepal, og det fik en afgørende betydning for, at hjælpearbejdet til de mange døde, sårede og hjemløse blev koordineret.

3218 blev dræbt, cirka 6500 såret og tusindvis af nepalesere mistede deres hjem og veje og anden infrastruktur blev ødelagt.

Udviklingseksperter vurderer, at samfundsudviklingen i Nepal blev sat mindst 10 år tilbage i løbet af få sekunder den lørdag morgen.

Når Jan Kildelund stiller op til foredraget i Engesvang er det med et enkelt forbehold.

- Sker der en katastrofe ude i verden, hvor der bliver kaldt på mig og Beredskabsstyrelsen, så kommer jeg bare ikke i kulturhuset.

- For mig er det mere vigtigt at hjælpe mennesker i nød, siger Jan Kildelund.


Ordet er dit