Tip os

Eniig sender kæmperegning til fjernvarmekunder

Fjernvarmekunder i Herning får nu som de første en ekstraregning på mere end 9.000 kr. pr. husstand. Energi- og forsyningsministeren går ind i sagen
20. marts 2017, 07.19

SILKEBORG/HERNING En kæmperegning kan være på vej til fjernvarmekunder over hele landet.

Det skyldes, at energiselskabet Eniig Varme netop fået ja til efter nye regler at opkræve ekstra 172 mio. kr. hos sine kunder. Afgørelsen er skabelon for tilsvarende ansøgninger fra 56 andre fjernvarmeleverandører, der beder om at få lov til at kunne udskrive samlede regninger i milliardklassen, skriver Jyllands-Posten.

- Vi vil opkræve de 172 mio. kr. hos vore kunder i Herning og en række mindre byer over de næste fire år. Det er så vore ejere, der bestemmer, hvad der skal ske med de penge, siger direktør Jan Østergaard Jensen fra Eniig Varme, der ejes af Eniig Forsyning, som har hovedsæde i Silkeborg, til Jyllands-Posten.


Minister går ind i sagen

- Desværre tyder meget på, at de her nye afgørelser vil blive misbrugt til at skrue op for varmeregningen og stikke pengene i lommen. Det har aldrig været meningen,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Jyllands-Posten.

Ministeren vil nu forsøge at få en politisk dialog i gang med Folketingets partier om lovarbejde, der kan lukke den nye mulighed.

Lars Christian Lilleholt er dog usikker på, hvor meget der kan stoppes i forhold til indgivne ansøgninger, uden at der bliver tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft.

Også formanden for brancheforeningen Dansk Fjernvarme er stærkt utilfreds med en række af sine egne medlemsvirksomheder.

- Det her vil jeg betegne som lovligt tyveri. Og det bliver desværre nok ikke særligt svært at overbevise borgmestre i mange kommuner med ejerskab i fjernvarmeværker om at hente penge til at lappe huller i kommunekasser. Og når det gælder aktieselskaber, er der jo ligefrem pligt til at varetage aktionærernes interesser, siger Uffe Bro, formand for Dansk Fjernvarme til Jyllands-Posten.


Ordet er dit