Tip os

Der er forskel på Per og Poul

15. juli 2017, 07.50

OVERLØB Regnbetingede overløb. Sådan kaldes det, når et rensningsanlæg løber over sine bredder pga. regnvejr og urenset spildevand derfor uhindret kan fosse ud i vandløb, fjorde og havet. Det offentlige har tilladelse til sådanne overløb 1800 steder rundt omkring i landet. Overløbene bliver derfor ikke meldt til miljøvagten og indgår derfor heller ikke i nogen form for statistikker. Oftest går det helt upåagtet hen. Det er bare noget, der sker, og det forurenede vand bliver jo efterhånden fortyndet af det rene vand, der findes i vore vandløb og fjorde.

Det er også meget lidt oplysning offentligheden har fået omkring de overløb, der fandt sted i Aalborg under det flotte DGI-stævne. Man blev dog nødt til at oplyse kort om det, fordi nogle vandaktiviteter blev aflyst, da niveauet af colibakterier i skudehavnen, Vestre Fjordpark og i Limfjorden ud for Vestre Fjordpark blev for højt pga. et sådant overløb. Det er her mange aalborgensere også nyder at bade.

Det må betegnes som et hul i vores miljølovgivning, at et regnbetinget overløb ikke skal meldes til miljøvagten, og at det ikke bliver medtaget i hverken modelberegninger eller statistikker. Var der derimod tale om et uheld, skulle det meldes til miljøvagten - måske er det derfor, der sker mange regnbetingede overløb, men kun få uheld ved vore rensningsanlæg.

Til sammenligning: Havde det været en almindelig borger eller sågar en landmand, der ved f.eks. overløb betinget af regn havde et uheld, og ikke ringede til miljøvagten, var vedkommende blevet politianmeldt og afkrævet erstatning for oprydningen.


Ordet er dit