Tip os
Nogle fjernvarmekunder vil få dyrere varme fremover, fordi man benytter en ny metode til at opgøre fjernvarmeselskabets ejeres egenkapital på. Polfoto/Ditte Valente

Overblik: Derfor kan din fjernvarme blive meget dyrere

En ny opgørelsesmetode giver fjernvarmeselskabers ejere mulighed for at trække store beløb ud af kassen.
20. marts 2017, 09.58

HERNING/SILKEBORG Danske fjernvarmekunder kan med en ny fortolkning af reglerne risikere at få dyrere varme fremover.

Som Jyllands-Posten fortæller mandag, har fjernvarmeselskabet Eniig Varme i Herning fået lov til at opkræve 172 millioner kroner ekstra hos kunderne over de kommende fire år.

Det svarer i gennemsnit til lidt mere end 9000 kroner per kunde.

Årsagen er, at man har benyttet en ny måde at opgøre selskabets egenkapital. En metode, der i Hernings tilfælde betyder, at egenkapitalen er blevet 30-doblet fra de oprindelige 20 millioner, der er skudt ind i selskabet.

Eftersom egenkapitalen danner udgangspunkt for, hvor meget ejerne må trække ud af selskabet i udbytte, får det stor betydning.

De 172 millioner kroner er beregnet med tilbagevirkende kraft for en længere årrække.

Men den forhøjede egenkapital får også betydning fremover, fordi ejerne får mulighed for at hive flere penge ud af selskabet hvert år.

De nye regler kan få konsekvenser for en lang række andre fjernvarmeselskaber.

Det afhænger af, om ejerne benytter sig af muligheden - men også af hvordan ejerstrukturen er.

Ifølge Jyllands-Posten har et halvt hundrede selskaber tidligere givet udtryk for, at man vil følge trop med Herning. Der er i alt lige over 400 fjernvarmeselskaber i Danmark af meget forskellig størrelse.

I de forbrugerejede selskaber, som står for godt en tredjedel af fjernvarmeleverancen i Danmark, er der - som navnet antyder - imidlertid ingen andre ejere end forbrugerne.

Derfor er den nye fortolkning ikke relevant her.

/ritzau/


Ordet er dit