Tip os

Importør får fire år for snyd med bilmoms

22. maj 2012, 11.45

En bilforhandler fra Nordsjælland skal i fængsel, fordi han importerede et stort antal brugte biler fra udlandet uden at betale fuld moms.

Ved Retten i Lyngby blev den 53-årige Svend Hartmann fra Birkerød tirsdag idømt fire års fængsel. Oveni skal han betale en bøde på godt 76,5 millioner kroner.

Bøden svarer til det beløb, som manden mindst har snydt det offentlige for.

Bilforhandleren havde gennem fem år importeret i alt 4135 biler fra Belgien og Tyskland. Bilerne blev solgt videre til danske forhandlere over hele landet.

Da bilerne var købt uden moms i udlandet, skulle manden ifølge momslovgivningen svare moms af hele sin salgspris, men bilhandleren lod, som om der var betalt moms i udlandet og afregnede kun såkaldt brugtmoms.

Bilforhandleren har i retten forklaret, at han var i god tro. Men domsmandsretten troede ikke på hans forklaring.

Den juridiske dommer og de to lægdommere mener, at manden godt vidste, at han snød, og at han havde forfalsket købsfakturaer, som han afleverede til sin revisor, for at sløre forholdene omkring momsen.

Retten har blandt andet lagt vægt på telefonaflytninger, der har afsløret, at bilforhandleren kendte reglerne om brugtmoms og vidste, at de kun kunne bruges, når der var betalt moms af bilerne i udlandet.

Anklager Tine Petersen, Nordsjællands Politi, havde også krævet bilforhandleren fradømt retten til at drive bilhandel, men det slap manden for.

En enkelt af de tre dommere mente dog, at han midlertidigt skulle frakendes retten til at handle med biler, og anklageren overvejer nu, om dommen skal ankes for at få manden væk fra brugtbilbranchen.

Men ellers er hun godt tilfreds med dommen på de fire års fængsel.

- En dom på fire års fængsel til en i forvejen ustraffet mand er et godt signal til samfundet om, at man ikke kan basere en virksomhed på momssvindel, siger Tine Petersen.

/ritzau/


Ordet er dit