Tip os
Mads Mikkelsen ses her i rollen som Struensee. Foto fra filmen

Dansk kongedrama høster ros fra anmelderne

29. marts 2012, 08.31

En storslået film med imponerende effekter og rekvisitter.

Sådan lyder anmeldernes overordnede dom over "En kongelig affære", der er et historisk trekantsdrama mellem den sindsforvirrede kong Christian den Syvende, hans tyske livlæge Struensee og dronning Caroline Mathilde.

De fleste aviser giver filmen fem ud af seks på deres respektive skalaer. Politikens fem hjerter gives fordi "En Kongelig affære er et imponerende udstyrsstykke".

- Nikolaj Arcel viser i "En kongelig affære", at man godt kan lave parykfilm uden parfume og få et historisk drama til at virke nutidigt uden at begå vold på fortiden, skriver Kim Skotte.

Han kalder instruktøren Nikolaj Arcels filmatisering for "en triumf på næsten alle planer".

MetroXpress giver den fem globuser og kalder den "en ægte og medrivende affære", mens 24timer har fem stjerner, fordi "En kongelig affære" i Nikolaj Arcels hænder bliver "til mere end et stykke medrivende danmarkshistorie."

Børsen og Jyllands-Posten er som de eneste aviser knap så imponerede og begge aviser nøjes med tre stjerner. Jyllands-Postens Johs. H. Christensen er langt fra så fortryllet af filmens omfattende udstyr.

- Instruktøren Nikolaj Arcel har tidligere vist, at han kan lave film, men her leverer han et upersonligt udstyrsstykke, der synes at have sat ham på standby, skriver han.

Jyllands-Posten har dog roser til Mads Mikkelsen, der spiller Struensee. Børsen mener til gengæld at filmens største problem er, at den bliver for lang.

- Indrømmet, det flerstrengede hofdrama er skam spændende, så snart vi omsider når rigtig frem til det, skriver Morten Dürr.

Struensee brugte i årene 1769-1772 sin adgang til kongen til de facto at regere det danske rige ud fra sine egne idealer, der var stærkt inspireret af oplysningstidens filosofi.

Historien har været forsøgt filmatiseret flere gange, men det er altså først lykkedes nu for Nikolaj Arcel.

Filmen fik i februar to Sølvbjørne ved filmfestival Berlinalen i Berlin for bedste manuskript og for bedste mandlige hovedrolle ved Mikkel Følsgaard.

Den har i dag også premiere i Bio Silkeborg.


Ordet er dit